Des études féministes aux études de genre. Le double échec de leur réception par les sciences catholiques françaises.
Author(s)
Favier, AnthonyContributor(s)
reseaLAboratoire de Recherche Historique Rhône-Alpes (LARHRA)
Université Pierre-Mendès-France - Grenoble II - Université Lumière - Lyon II - Université Jean Moulin - Lyon III - École Normale Supérieure (ENS) - Lyon - CNRS - Université Pierre-Mendès-France - Grenoble II - Université Lumière - Lyon II - Université Jean Moulin - Lyon III - École Normale Supérieure (ENS) - Lyon - CNRS
Keywords
gender studiesétudes féministes
féminisme catholique
[SHS.RELIG] Humanities and Social Sciences/Religions
catholic feminism
feminist theology
feminist studies
[SHS.HIST] Humanities and Social Sciences/History
[SHS.GENRE] Humanities and Social Sciences/Gender studies
études de genre
théologie féministe
Full record
Show full item recordOnline Access
https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-01010038Abstract
As gender studies enter academic curricula, it is worth examining how they have already succeeded in marshalling the energies of the Christian Churches. A historical approach evinces a wealth of studies not only in the US and Canada but also in Northern Europe, primarily in Denmark. Little and only much later research has been pursued in France, namely by nonprofit organizations. Media attention has instead focused on the issue of women in the ministry, whereas this hardly interests academics. Since the Second Vatican Council, such a topic can only be treated marginally by the Papal Magisterium. While it is advisable to engage a movement toward dialogue, the recent controversy surrounding gender theory has thrown a spanner in the wheel.Les études de genre s'installent dans les cursus universitaires. Il est intéressant d'examiner par quels biais elles ont déjà pu mobiliser les acteurs des Eglises chrétiennes. Une approche historique met en évidence l'importance des travaux états-uniens et québécois, mais aussi, pour le nord de l'Europe, danois. En France, très peu de choses ou plus tardives, notamment par le truchement associatif. C'est la question des ministères qui retint le plus l'attention malgré un faible niveau de présence académique. Le Magistère papal depuis Vatican II ne peut que maintenir dans les marges ce type de travaux. Si un chemin de dialogue est très souhaitable, la querelle récente autour de la théorie du genre le rend moins aisément empruntable.
Date
2014Type
Journal articlesIdentifier
oai:HAL:halshs-01010038v1DOI : 10.3917/retm.279.0009
halshs-01010038
https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-01010038
DOI
: 10.3917/retm.279.0009ae974a485f413a2113503eed53cd6c53
: 10.3917/retm.279.0009
Scopus Count
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
İslamcı feminizm: Müslüman kadınların birey olma çabalarıUludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.; Güç, Ayşe (Uludağ Üniversitesi, 2021-02-04)İslamcı feminizm kavramı, İslam kültürü içinde gelişen bir olguya; müslüman kadınların birey olma çabalarına işaret etmektedir. Bu çabaların yansıması, entellektüel müslüman kadınların din ve gelenek içinde kadının durumunu ele aldıkları çalışmalarında ifadesini bulmaktadır. Bu yaklaşımlar, batılı feminist söylem ile bağlantılı olarak değerlendirildiği için bazı soruların araştırılması gerekir: İslamcı feminist söylem, müslüman kadınların bizzat inşa ettiği bir söylem mi yoksa batılı feminizmin silik bir kopyası mıdır? Bu söylem, kendine has bir teoloji üretebilir mi? Bu sorulara giden yolda ilk adım, 19. yüzyılda sistemleşen feminist söylemin İslam kültürünü hangi noktalarda ve nasıl etkilemeye başladığını sorgulamak olacaktır. Bunun için de etkileme sürecini, bu süreçte batılı feminizmle işbirliği yapan oryantalizm, sömürgecilik, milliyetçilik gibi birtakım faktörleri de göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir. 20. yüzyılın sonuna doğru entellektüel Müslüman kadınlar, Müslüman dünyadaki kadın sorununu batılı feminist söylemi de dikkate alarak tartışmaya başlamışlardır. Böylece, İslam kültürü içinde feminist söylemden dolaylı olarak etkilenen yeni bir kadın söylemi ortaya çıkmıştır. Bu yeni söylem, kadın çalışmaları sahasına katkı yapan bir literatür de oluşturmaya 650 başlamıştır. Son yıllarda, entellektüel müslüman kadınların din ve gelenek içinde kadının durumunu tartışan çalışmalarında dile getirdikleri yaklaşımlar İslamcı feminizm olarak adlandırılmış ve bu entellektüel müslüman kadınlara da İslamcı feminist denilmiştir. Bu makale, zikredilen noktaları göz önünde bulundurarak bu yeni söylemi ele almaya çalışırken bir yandan da tanımlamalar ile ortaya çıkan sorunlara işaret etmeyi amaçlamaktadır.
-
Philosophy in a Feminist Voice : Critiques and Reconstructions /Kourany, Janet A., editor.In this book, Janet Kourany offers an antidote to the pervasive and pernicious strains in Western philosophy that discount women. Most areas of Western philosophy tend not only to ignore women, but also to perpetuate long-standing antifeminine biases of the society as a whole. It does not have to be this way. Rather than be part of the problem, philosophy can be a powerful force for much needed social change. In this collection of essays by some of the most noted feminist philosophers, Kourany showcases ideas on the newest work of Western philosophy that is benefiting women as well as men. Included here are articles by Eileen O'Neill, Louise Antony, Virginia Held, Susan Okin, Carolyn Korsmeyer, Nancy Frankenberry, Lorraine Code, Janet Kourany, Andrea Nye, and Susan Bordo, all of whom show further directions in which philosophy ought to proceed. This book demonstrates that feminist philosophy is not a separate area of philosophy that can safely be ignored by philosophers not "in" it. Rather, it relates to at least most of the major areas of philosophy, and its gains will stand to benefit all philosophers, no matter what their field.
-
Poetry "Found" in Illness Narrative: A Feminist Approach to Patients' Ways of Knowing and the Concept of Relational AutonomyCapshew, James H.; Gunderman, Richard B.; Brand, Peggy Zeglin; Schultz, Jane E.; Kauffman, Jill Lauren (2009-10-29)Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI)