El Pla Nacional d'Empreses i Drets Humans i el marc regulador de les empreses del sector públic
Author(s)
Montoya Martín, EncarnaciónKeywords
Principis Rectors de l'ONU sobre les Empreses i els Drets Humans; la crisi econòmica; la responsabilitat social de les empreses; sostenibilitat en la gestió de les empreses públiques; l'esborrany de Pla Nacional Empreses i Drets humans (juny de 2014).The U.N.'s Guiding Principles on Business and Human Rights; the economic crisis; corporate social responsibility; sustainability in the management of public corporations; the draft version of the National Plan on Companies and Human Rights (June 2014).
Principios Rectores de la ONU sobre las Empresas y los Derechos Humanos; la crisis económica; la responsabilidad social de las empresas; sostenibilidad en la gestión de las empresas públicas; el borrador de Plan Nacional de Empresas y Derechos Humanos.
Full record
Show full item recordOnline Access
http://www.raco.cat/index.php/RCDP/article/view/291312Abstract
El projecte d'implementació dels Principis Rectors de l'ONU sobre les empreses i els drets humans a Espanya a través del Pla Nacional d'Empreses i Drets Humans actualment en elaboració, s'insereix en un context de crisi econòmica caracteritzada a Espanya per la imperiosa necessitat de fomentar l'ocupació i la internacionalització de la nostra economia.La Llei 2/2011, d'Economia Sostenible, fa una referència expressa a la responsabilitat social de les empreses i a criteris de sostenibilitat en la gestió de les empreses públiques, la qual cosa comprèn el respecte als drets humans. No obstant això, el seu abast és limitat, tant pel que fa a l'àmbit subjectiu com a l'objectiu o contingut de la seva regulació.Respecte al deure de l'Estat de protecció així com a la responsabilitat de les empreses de respectar els drets humans, els Principis Ruggie estableixen expressament el nexe especial existent entre l'Estat en un sentit lat i determinades empreses, és a dir, entitats instrumentals del sector públic.Els Principis Rectors de l'ONU són una manifestació del dret global que situa en el centre del sistema la dignitat de la persona. La incorporació expressa de tals principis amb mecanismes jurisdiccionals i no jurisdiccionals de reparació constitueixen un motor de progrés i un element a tenir en compte en la racionalització de l'Administració i les seves estructures, que contribueixen a satisfer el dret a una bona administració.The project for implementation in Spain of the U.N.'s Guiding Principles on Business and Human Rights through the National Plan on Business and Human Rights, currently under development, must be viewed within a context of economic crisis characterized in Spain by the imperious need to encourage employment and foster the internationalization of our economy.The Sustainable Economy Act (2/2011) expressly refers to corporate social responsibility and sustainability criteria for the management of public corporations, which includes the respect for human rights. Nevertheless, the law's scope is limited, as regards both the subjective domain and the objective or content of its regulation.With respect to the duty of the State to protect and the responsibility of corporations to respect human rights, the Ruggie Principles expressly provide for a special nexus between the State in the broad sense and specific companies, i.e., instrumental entities of the public sector.The U.N.'s Guiding Principles are a manifestation of international law, which places human dignity at the heart of the system. The express incorporation of said principles with jurisdictional and non-jurisdictional remedy mechanisms constitutes a driving force of progress and an element to be taken into account in the streamlining of government and government structures, and contributes to fulfilling the right to good governance.
El proyecto de implementación de los Principios Rectores de la ONU sobre las empresas y los derechos humanos en España a través del Plan Nacional de Empresas y Derechos Humanos actualmente en elaboración, se inserta en un contexto de crisis económica caracterizada en España por la imperiosa necesidad de fomentar el empleo y la internacionalización de nuestra economía.La Ley 2/2011, de Economía Sostenible, hace una referencia expresa a la responsabilidad social de las empresas y a criterios de sostenibilidad en la gestión de las empresas públicas, lo que comprende el respeto a los derechos humanos. No obstante, su alcance es limitado, tanto por lo que respecta al ámbito subjetivo como al objetivo o contenido de su regulación.En orden al deber del Estado de protección así como de la responsabilidad de las empresas de respetar los derechos humanos, los Principios Ruggie contemplan expresamente el nexo especial existente entre el Estado en un sentido lato y determinadas empresas, es decir, entidades instrumentales del sector público.Los Principios Rectores de la ONU son una manifestación del derecho global que sitúa en el centro del sistema la dignidad de la persona. La incorporación expresa de tales principios con mecanismos jurisdiccionales y no jurisdiccionales de reparación constituyen un motor de progreso y un elemento a tener en cuenta en la racionalización de la Administración y sus estructuras, contribuyendo a satisfacer el derecho a una buena administración.
Date
2014Type
info:eu-repo/semantics/articleIdentifier
oai:raco.cat:article/291312http://www.raco.cat/index.php/RCDP/article/view/291312
Collections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
El Pla Nacional d'Empreses i Drets Humans i el marc regulador de les empreses del sector públicMontoya Martín, Encarnación (RACO: Revistes Catalanes amb Accés ObertEscola d'Administració Pública de Catalunya, 2014)El projecte d'implementació dels Principis Rectors de l'ONU sobre les empreses i els drets humans a Espanya a través del Pla Nacional d'Empreses i Drets Humans actualment en elaboració, s'insereix en un context de crisi econòmica caracteritzada a Espanya per la imperiosa necessitat de fomentar l'ocupació i la internacionalització de la nostra economia.La Llei 2/2011, d'Economia Sostenible, fa una referència expressa a la responsabilitat social de les empreses i a criteris de sostenibilitat en la gestió de les empreses públiques, la qual cosa comprèn el respecte als drets humans. No obstant això, el seu abast és limitat, tant pel que fa a l'àmbit subjectiu com a l'objectiu o contingut de la seva regulació.Respecte al deure de l'Estat de protecció així com a la responsabilitat de les empreses de respectar els drets humans, els Principis Ruggie estableixen expressament el nexe especial existent entre l'Estat en un sentit lat i determinades empreses, és a dir, entitats instrumentals del sector públic.Els Principis Rectors de l'ONU són una manifestació del dret global que situa en el centre del sistema la dignitat de la persona. La incorporació expressa de tals principis amb mecanismes jurisdiccionals i no jurisdiccionals de reparació constitueixen un motor de progrés i un element a tenir en compte en la racionalització de l'Administració i les seves estructures, que contribueixen a satisfer el dret a una bona administració.
-
Développement de modules pour le projet MKT2 sur les contrôles de qualité du verreChiavassa, Guillaume; Melús Barenys, TeresaMon stage ingénieur en 2ème année d’études à L’Ecole Centrale Marseille s’est déroulé à la Direction Technique Internationale de Saint-Gobain Glass à Aubervilliers. J’ai intégré le programme «Manufacturing Know-how Transfer and Training» (MKT2), qui a pour but, à travers des modules de formation, de maintenir le savoir-faire des opérateurs entre toutes les usines de production de verre de l’entreprise. Pendant mes six mois de stage, j’ai été en charge des modules de Formation Initiale ainsi que de Formation Continue destinés aux opérateurs qualité pour la ligne Float de toutes les usines du groupe. Mes missions ont été de modifier et mettre à jour son contenu ainsi que d’en développer du nouveau. J’ai également travaillé sur d’autres projets liés au programme de développement de ces modules. C’est ainsi que s’est déroulé mon stage, constituant une expérience très enrichissante.
-
Internal marketing for engaging employees on the corporate responsibility journeySanchez-Hernandez, Isabel; Grayson, David (Intangible Capital, 2012-11-05)Purpose: The purpose of this paper is to explore whether internal marketing could be a powerful tool for engaging employees on the corporate responsibility journey. Design/methodology/approach: In the absence of empirical work linking internal marketing efforts in organizations and employee engagement in corporate responsibility issues, a conceptual approach based on literature review is carried out to determine the existing possibilities provided by internal marketing to enhance corporate responsibility. Findings: Reflexion from the extant literature indicates that, because employee engagement matters, internal responsibility should be put first. The internal marketing umbrella, including ‘selling internally’ the idea of responsibility, facilitating internal communication, enhancing corporate volunteering or the possibility to become a social intrapreneur, could help to align employees´ needs with corporate responsibility goals. Practical implications: The results suggest that managers must ensure that internal aspects of management, such as internal communication and employee commitment are taken into account in order to get success in corporate responsibility issues. Managers need to be more proactive trying to introduce the marketing function in human capital issues. Understanding employees´ wants and needs and selling internally responsibility goals would make external efforts in developing a responsible strategy much more likely to succeed. Originality/value: Reflecting the literature which highlights the importance of internal marketing, we pay particular attention to their role on promoting corporate responsibility internally. The results indicate that while organizations strive to achieve corporate responsibility goals, it is expected that effectiveness will be greater among organizations using internal marketing tools for this purpose. To the best of our knowledge is the first time this relationship has been academically discussed offering recommendations for practitioners.