• English
    • français
    • Deutsch
    • español
    • português (Brasil)
    • Bahasa Indonesia
    • русский
    • العربية
    • 中文
  • English 
    • English
    • français
    • Deutsch
    • español
    • português (Brasil)
    • Bahasa Indonesia
    • русский
    • العربية
    • 中文
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Educational collections
  • Ethics in Higher Education
  • View Item
  •   Home
  • Educational collections
  • Ethics in Higher Education
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse

All of the LibraryCommunitiesPublication DateTitlesSubjectsAuthorsThis CollectionPublication DateTitlesSubjectsAuthorsProfilesView

My Account

Login

The Library

AboutNew SubmissionSubmission GuideSearch GuideRepository PolicyContact

Statistics

Most Popular ItemsStatistics by CountryMost Popular Authors

La relegación de la formación en el nuevo modelo de políticas activas de empleo

  • CSV
  • RefMan
  • EndNote
  • BibTex
  • RefWorks
Author(s)
Lope Peña, Andreu
Keywords
polítiques actives
formació contínua
formació ocupacional
societat del coneixement
políticas activas
formación continua
formación ocupacional
sociedad del conocimiento
active employment policies
continuing education
vocational training
knowledge society
Show allShow less

Full record
Show full item record
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12424/382970
Online Access
https://dialnet.unirioja.es/servlet/oaiart?codigo=5722288
Abstract
Aquest treball forma part de la recerca "Diagnòstic soci-econòmic sobre les polítiques d'ocupació a Espanya: 2012-2014". Dirigida per Fausto Miguélez ha comptat amb el finançament de la Fundació La Caixa i els seus resultats poden consultar-se en http://ddd.uab.cat/record/142865. La recerca ha fet servir dades estadístiques, fonamental encara que no únicament de l'EPA, del SEPE i d'Eurostat. S'han realitzat 15 entrevistes a responsables dels serveis d'ocupació de l'estat (SEPE) i de Catalunya (SOC), de sindicats i patronals, així com a tècnics locals. També s'ha desenvolupat un Delphi en el qual han participat 78 experts en polítiques d'ocupació.Es presenten dos dels aspectes abordats per l'autor en la citada recerca, actualitzant en la mesura del possible les dades disponibles en finalitzar-la. D'una banda es tracta el nou model de polítiques actives d'ocupació (PAE), introduït en 2013; del com s'analitzen les seves prioritats i objectius, en el marc de les restriccions pressupostàries derivades de l'orientació de les polítiques governamentals per afrontar la crisi econòmica i de l'ocupació.El segon aspecte analitzat és l'evolució de la formació, mentre que element primordial de les PAE; especialment la formació contínua i l'ocupacional, que haurien de configurar-se com a instruments eficaços per a la millora de les possibilitats d'ocupació de les persones aturades, o per ampliar les qualificacions de les que estan ocupades. A més, la formació és un aspecte clau en la denominada societat del coneixement, en la qual es fonamenten els criteris de l'Estratègia Espanyola d'Activació que, alhora, serveixen per dissenyar les PAE. No obstant això, la hipòtesi de la recerca en aquest sentit és que la formació per a l'ocupació no està guanyant rellevància i els resultats la recolzen, especialment per a la formació ocupacional, al mateix temps que qüestionen les bases del nou model de polítiques actives
This paper is one of the outputs resulting from the research "Socio-economic diagnosis on employment policies in Spain: 2012-2014", directed by Fausto Miguélez and funded by the Foundation La Caixa. The whole report is available in http://ddd.uab.cat/record/142865.The present article presents two of the issues raised by the author in the above mentioned research, updated when possible. On the one hand it deals with the new model of active employment policies (PAE), which priorities and objectives are discussed in the context of budgetary constraints due to the Governments' policy orientation to cope with the economic and employment crisis. On the other hand, training is analysed as a key element of the PAE, especially continuing and vocational training, which should become effective tools for improving the employability of unemployed persons, or expanding the qualifications of those which are occupied. However, the hypothesis of the research in this order is that job training is gaining relevance and results support it, especially for vocational training, while questioning the basis of the new model of active policies.
Este trabajo forma parte de la investigación "Diagnóstico socio-económico sobre las políticas de empleo en España: 2012-2014". Dirigida por Fausto Miguélez ha contado con la financiación de la Fundació La Caixa y sus resultados pueden consultarse en http://ddd.uab.cat/record/142865. La investigación ha utilizado datos estadísticos, fundamental aunque no únicamente de la EPA, del SEPE y de Eurostat. Se han realizado 15 entrevistas a responsables de los servicios de empleo del estado (SEPE) y de Catalunya (SOC), de sindicatos y patronales, así como a técnicos locales. También se ha desarrollado un Delphi en el que han participado 78 expertos en políticas de empleo.Se presentan dos de los aspectos abordados por el autor en la citada investigación, actualizando en la medida de lo posible los datos disponibles al finalizarla. Por una parte se trata el nuevo modelo de políticas activas de empleo (PAE), introducido en 2013; del cual se analizan sus prioridades y objetivos, en el marco de las restricciones presupuestarias derivadas de la orientación de las políticas gubernamentales para afrontar la crisis económica y del empleo.El segundo aspecto analizado es la evolución de la formación, en tanto que elemento primordial de las PAE; especialmente la formación continua y la ocupacional, que debieran configurarse como instrumentos eficaces para mejorar las posibilidades de empleo de las personas desempleadas, o para ampliar las cualificaciones de las que están ocupadas. Además, la formación es un aspecto clave en la denominada sociedad del conocimiento, en la que se fundamentan los criterios de la Estrategia Española de Activación que, a su vez, sirven para diseñar las PAE. Sin embargo, la hipótesis de la investigación en este orden es que la formación para el empleo no está ganando relevancia y los resultados la apoyan, en especial para la formación ocupacional, al tiempo que cuestionan las bases del nuevo modelo de políticas activas.
Date
2016
Type
text (article)
Identifier
oai:dialnet.unirioja.es:ART0001066120
https://dialnet.unirioja.es/servlet/oaiart?codigo=5722288
(Revista) ISSN 2339-5753
Copyright/License
LICENCIA DE USO: Los documentos a texto completo incluidos en Dialnet son de acceso libre y propiedad de sus autores y/o editores. Por tanto, cualquier acto de reproducción, distribución, comunicación pública y/o transformación total o parcial requiere el consentimiento expreso y escrito de aquéllos. Cualquier enlace al texto completo de estos documentos deberá hacerse a través de la URL oficial de éstos en Dialnet. Más información: https://dialnet.unirioja.es/info/derechosOAI | INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS STATEMENT: Full text documents hosted by Dialnet are protected by copyright and/or related rights. This digital object is accessible without charge, but its use is subject to the licensing conditions set by its authors or editors. Unless expressly stated otherwise in the licensing conditions, you are free to linking, browsing, printing and making a copy for your own personal purposes. All other acts of reproduction and communication to the public are subject to the licensing conditions expressed by editors and authors and require consent from them. Any link to this document should be made using its official URL in Dialnet. More info: https://dialnet.unirioja.es/info/derechosOAI
Collections
Ethics in Higher Education

entitlement

 
DSpace software (copyright © 2002 - 2023)  DuraSpace
Quick Guide | Contact Us
Open Repository is a service operated by 
Atmire NV
 

Export search results

The export option will allow you to export the current search results of the entered query to a file. Different formats are available for download. To export the items, click on the button corresponding with the preferred download format.

By default, clicking on the export buttons will result in a download of the allowed maximum amount of items.

To select a subset of the search results, click "Selective Export" button and make a selection of the items you want to export. The amount of items that can be exported at once is similarly restricted as the full export.

After making a selection, click one of the export format buttons. The amount of items that will be exported is indicated in the bubble next to export format.