Incorporació del dret al desenvolupament sostenible en un model de repartiment del pressupost global de carboni
Author(s)
Blasco Ladrero, PabloContributor(s)
Universitat Politècnica de Catalunya. Institut Universitari de Recerca en Ciència i Tecnologies de la SostenibilitatAlcaraz Sendra, Olga
Sureda Carbonell, Bàrbara
Keywords
Àrees temàtiques de la UPC::Desenvolupament humà i sostenible::Enginyeria ambientalEquity
Climate justice
equitat
justícia climàtica
pressupost global de carboni
assignació d’emissions
dret al desenvolupament sostenible i canvi climàtic
ARSD
Equitat (Dret)
Full record
Show full item recordOnline Access
http://hdl.handle.net/2117/398399Abstract
En aquest estudi es presenta un model d'assignació d'emissions basat en el dret al desenvolupament sostenible (ARSD). El principal objectiu del model és l'assignació del pressupost global de carboni entre els països basant-se en el dret al desenvolupament sostenible, una de les quatre dimensions del principi d'equitat. A partir d'aquest objectiu, el dret al desenvolupament sostenible ha estat definit en aquest treball a partir de tres dimensions o definicions complementàries, el repartiment històric de l'atmosfera com a bé comú, el temps necessari que requereixen els països més pobres per a exercir i defensar el seu dret al desenvolupament, i els possibles impactes futurs que puguin impedir o restringir la implementació de projectes de desenvolupament sostenible. 
 Mitjançant l'ús del model ARSD, aquest estudi pretén definir i formalitzar el marc sobre el qual definir la distribució equitativa del pressupost global de carboni i fomentar una resposta global més justa al canvi climàtic.En este estudio se presenta el modelo de asignación de emisiones basado en el derecho al desarrollo sostenible (ARSD). El principal objetivo del modelo es la asignación del presupuesto global de carbono entre los países basándose en el derecho al desarrollo sostenible, una de las cuatro dimensiones del principio de equidad. Con este objetivo en mente, el derecho al desarrollo sostenible ha sido definido en este trabajo basándose en tres dimensiones o definiciones complementarias, el reparto histórico de la atmósfera como bien común, el tiempo necesario que requieren los países más pobres para ejercer y defender su derecho al desarrollo, y los posibles impactos futuros que puedan impedir o restringir la implementación de proyectos de desarrollo sostenible en los países más vulnerables.
 Mediante el uso del modelo ARSD, este estudio pretende definir y formalizar el marco sobre el cual definir la distribución equitativa del presupuesto global de carbono y fomentar una respuesta global más justa al cambio climático.
The present study focuses on the allocation of the remaining global carbon budget among countries based on the right to sustainable development, one of the four dimensions of the equity dimension. The Allocation based on the Right to Sustainable Development (ARSD) model is proposed as a framework for this purpose. The right to sustainable development principle is conceptualized under the ARSD model based on three dimensions or complementary definitions, the historical sharing of the atmosphere as a common resource, the time required for poor countries to fulfill their developmental rights, and the potential future impacts that may impede or constraint sustainable development projects implementation.
 By employing the ARSD model, this study aims to provide insights and a theoretical framework that helps to define the equitable distribution of the remaining global carbon budget and fosters a fairer global response to climate change.
Date
2023-06Type
Master thesisIdentifier
oai:upcommons.upc.edu:2117/398399http://hdl.handle.net/2117/398399
PRISMA-179536