Organisations alternatives et empowerment : une approche féministe : Penser l'organizing depuis ses marges
Author(s)
Dorion, LéaKeywords
Organisations féministesOrganisations alternatives
Epistémologies féministes
Préfiguration
Empowerment
Feminist organizations
Alternative organizations
Feminist epistemologies
Prefiguration
658
Gestion des entreprises
Full record
Show full item recordOnline Access
https://basepub.dauphine.fr/handle/123456789/18463Abstract
Cette thèse s’inscrit dans le champ de recherche sur les organisations alternatives, et met en lumière l’intérêt de mobiliser une approche féministe pour mieux comprendre ces organisations. Je propose d’étudier un processus central pour les organisations féministes : l’empowerment. L’objectif de ma thèse est tout à la fois de voir en quoi cela permet de comprendre l’organizing féministe et alternatif, et par là-même de penser l’organizing à partir de ses marges.Pour cela, j’ai conduit une ethnographie féministe au sein d’une association féministe, pendant deux ans. Le récit ethnographique que j’élabore décrit trois dimensions de l’empowerment tel qu’il se déploie dans l’association : la conscientisation, la mobilisation et la transformation sociale. Cela me permet de définir l’empowerment comme une praxis collective, dissonante et préfigurative, qui construit performativement l’organisation comme féministe. Je suggère de penser l’empowerment comme un processus d’organizing alternatif, ce qui permet d’incarner et de politiser une ontologie du devenir pour la théorie des organisations.This thesis is part of a conversation on alternative organizations, and underlines the potential of a feminist approach to understand these organizations. I offer to study a core process of feminist organizations :empowerment. The objective is both to explore how this sheds a new light on feminist and alternative organizing, and to rethink organizing from its margins.To do so, I have conducted a two-years feminist ethnography within a feminist collective. The ethnographic tale describes three dimensions of empowerment as it is practiced within the collective: conscientization, mobilization and social transformation. It entails a definition of empowerment as a collective, dissonant andprefigurative praxis, which performativelyconstructs the organization as feminist. I suggest to think of empowerment as an alternative organizing process, which incarnatesand politicizes an ontology of becoming fororganizations.
Date
2019-02-19Type
ThèseIdentifier
oai:basepub.dauphine.fr:123456789/18463https://basepub.dauphine.fr/handle/123456789/18463
2018PSLED038
Copyright/License
ouiCollections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Mappings : Feminism and the Cultural Geographies of Encounter /Friedman, Susan Stanford, author.In this powerful work, Susan Friedman moves feminist theory out of paralyzing debates about us and them, white and other, first and third world, and victimizers and victims. Throughout, Friedman adapts current cultural theory from global and transnational studies, anthropology, and geography to challenge modes of thought that exaggerate the boundaries of gender, race, ethnicity, sexuality, class, and national origin. The author promotes a transnational and heterogeneous feminism, which, she maintains, can replace the proliferation of feminisms based on difference. She argues for a feminist geopolitical literacy that goes beyond fundamentalist identity politics and absolutist poststructuralist theory, and she continually focuses the reader's attention on those locations where differences are negotiated and transformed. Pervading the book is a concern with narrative: the way stories and cultural narratives serve as a primary mode of thinking about the politically explosive question of identity. Drawing freely on modernist novels, contemporary film, popular fiction, poetry, and mass media, the work features narratives of such writers and filmmakers as Gish Jen, Julie Dash, June Jordon, James Joyce, Gloria Anzald%a, Neil Jordon, Virginia Woolf, Mira Nair, Zora Neale Hurston, E. M. Forster, and Irena Klepfisz. Defending the pioneering role of academic feminists in the knowledge revolution, this work draws on a wide variety of twentieth-century cultural expressions to address theoretical issues in postmodern feminism.
-
Feminist writersInternet Archive; Shelton, Pamela L., 1957- (Detroit : St. James Press, 1996-01-01)Includes bibliographical references and indexes
-
İslamcı feminizm: Müslüman kadınların birey olma çabalarıUludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.; Güç, Ayşe (Uludağ Üniversitesi, 2021-02-04)İslamcı feminizm kavramı, İslam kültürü içinde gelişen bir olguya; müslüman kadınların birey olma çabalarına işaret etmektedir. Bu çabaların yansıması, entellektüel müslüman kadınların din ve gelenek içinde kadının durumunu ele aldıkları çalışmalarında ifadesini bulmaktadır. Bu yaklaşımlar, batılı feminist söylem ile bağlantılı olarak değerlendirildiği için bazı soruların araştırılması gerekir: İslamcı feminist söylem, müslüman kadınların bizzat inşa ettiği bir söylem mi yoksa batılı feminizmin silik bir kopyası mıdır? Bu söylem, kendine has bir teoloji üretebilir mi? Bu sorulara giden yolda ilk adım, 19. yüzyılda sistemleşen feminist söylemin İslam kültürünü hangi noktalarda ve nasıl etkilemeye başladığını sorgulamak olacaktır. Bunun için de etkileme sürecini, bu süreçte batılı feminizmle işbirliği yapan oryantalizm, sömürgecilik, milliyetçilik gibi birtakım faktörleri de göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir. 20. yüzyılın sonuna doğru entellektüel Müslüman kadınlar, Müslüman dünyadaki kadın sorununu batılı feminist söylemi de dikkate alarak tartışmaya başlamışlardır. Böylece, İslam kültürü içinde feminist söylemden dolaylı olarak etkilenen yeni bir kadın söylemi ortaya çıkmıştır. Bu yeni söylem, kadın çalışmaları sahasına katkı yapan bir literatür de oluşturmaya 650 başlamıştır. Son yıllarda, entellektüel müslüman kadınların din ve gelenek içinde kadının durumunu tartışan çalışmalarında dile getirdikleri yaklaşımlar İslamcı feminizm olarak adlandırılmış ve bu entellektüel müslüman kadınlara da İslamcı feminist denilmiştir. Bu makale, zikredilen noktaları göz önünde bulundurarak bu yeni söylemi ele almaya çalışırken bir yandan da tanımlamalar ile ortaya çıkan sorunlara işaret etmeyi amaçlamaktadır.