Indicadors de continguts per als webs acadèmics iberoamericans = Indicadores de contenidos para la web académica iberoamericana
Online Access
http://www.raco.cat/index.php/BiD/article/view/40520Abstract
S'ha dut a terme una anàlisi cibermètrica sobre les universitats iberoamericanes a partir d'indicadors que en descriuen la presència en el web. L'objectiu que es perseguia era demostrar tant la idoneïtat d'aquests indicadors en l'avaluació de l'activitat científica com il·lustrar els patrons específics de l'ús del web per a la comunicació científica en el sector acadèmic iberoamericà. Entre la fi de 2002 i el començament de 2003 s'han analitzat els diferents paràmetres dels dominis universitaris iberoamericans d'acord amb dades obtingudes dels motors de cerca. Els resultats mostren que les grans universitats, especialment la Universidade de São Paulo i la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), obtenen valors destacats en tots els indicadors seleccionats. Per països, el Brasil és el que col·loca més institucions entre les primeres. Cal destacar que les dades web es corresponen amb les obtingudes de les bases de dades bibliomètriques, tot i que les universitats amb forts serveis d'educació a distància, com ara el Tecnológico de Monterrey, apareixen millor en els indicadors web. La visibilitat de les institucions acadèmiques en els webs s'està incrementant en la majoria dels països iberoamericans, encara que no sols s'hauria d'augmentar significativament el volum de continguts publicats sinó també millorar-ne l'interès internacional i augmentar-ne els recursos científics, en formats rics i en versió bilingüe, l'anglès inclòs.A cybermetric analysis was carried out on Ibero-American universities, based on indicators describing their presence on the web. The objective was to demonstrate the adequacy of these indicators for evaluating scientific activity and to illustrate specific models of web usage for scientific communication in the academic sector in Ibero-America. Between the end of 2002 and the beginning of 2003, different parameters of the domains of Ibero-American universities were analysed, in accordance with data obtained from search engines. The results show that the large universities, especially the Universidade de São Paulo and the Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), had high scores in all of the selected indicators. By country, Brazil had more institutions among the top scoring group. It should be noted that the web data was obtained from bibliometric databases and that universities with strong distance learning services, such as the Tecnológico de Monterrey, have better web indicator ratings. The visibility of academic institutions through their webs is on the increase in most Ibero-American countries. However, they must not only increase significantly the amount of content published, but also improve international interest in their sites and increase the quantity of scientific resources, through richer formats and bilingual versions, English included.
Se ha realizado un análisis cibermétrico sobre las universidades iberoamericanas a partir de indicadores que describen su presencia en la web. El objetivo perseguido era demostrar tanto la idoneidad de estos indicadores en la evaluación de la actividad científica como ilustrar los patrones específicos del uso de la web para la comunicación científica en el sector académico iberoamericano. Entre finales de 2002 y principios de 2003 se han analizado los diferentes parámetros de los dominios universitarios iberoamericanos de acuerdo con datos obtenidos de los motores de búsqueda. Los resultados muestran que las grandes universidades, especialmente la Universidade de São Paulo y la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), obtienen valores destacados en todos los indicadores seleccionados. Por países, Brasil es el que coloca más instituciones entre las primeras. Hay que destacar que los datos de la web se corresponden con los obtenidos de las bases de datos bibliométricas, aunque las universidades con fuertes servicios de educación a distancia, como el Tecnológico de Monterrey, aparecen mejor en los indicadores de la web. La visibilidad de las instituciones académicas en la Web se está incrementando en la mayoría de los países iberoamericanos, aunque se debería aumentar significativamente el volumen de contenidos publicados y mejorar su interés internacional, aumentando los recursos científicos, en formatos ricos y en versión bilingüe incluyendo el inglés.
Date
2005Type
info:eu-repo/semantics/articleIdentifier
oai:raco.cat:article/40520http://www.raco.cat/index.php/BiD/article/view/40520